Activiteiten

Met een hond in de klas leren kinderen de dierentaal te begrijpen. Daardoor zullen ze ook later op een veilige en respectvolle manier met dieren omgaan.

De deskundigen van de Sophia DierenSpreekuren geven gratis advies over het gedrag, de aanschaf en de verzorging van honden, katten, konijnen en knaagdieren.

Inteelt en extreme raskenmerken zorgen voor grote gezondheidsproblemen. Er moet strenge wetgeving komen die het welzijn van de dieren voorop stelt en niet het uiterlijk.

In Nederland leven veel meer huisdieren dan mensen die voor een dier willen zorgen. Door hun voortplanting te beperken, komen minder dieren in asielen en op straat terecht.

In Nederland leven 30 miljoen huisdieren. Vaak worden ze alleen gehouden, terwijl contact met een soortgenoot of met het baasje een eerste levensbehoefte is.

Niet alle dieren zijn geschikt als huisdier. Met de invoering van een positieflijst worden grenzen gesteld aan welke dieren er in Nederland wel en niet gehouden mogen worden.

 

Home

Blog

07-12-2016

De grootste rashondententoonstelling van Nederland, de Amsterdam Winner Show (onderdeel van het evenement Hond2016), vindt op 9, 10 en 11 december plaats. De tentoongestelde rashonden zijn gefokt op uiterlijke kenmerken, met vaak ernstig dierenleed tot gevolg. Dit jaar wordt de Amsterdam Winner Show/Hond2016 georganiseerd door de Raad van Beheer, de overkoepelende organisatie van rashondenfokkers. Dezelfde instantie is door de overheid gevraagd om (vrijblijvende) richtlijnen op te stellen voor een verantwoord fokbeleid. De Sophia-Vereeniging vindt dit onacceptabel en roept staatssecretaris Van Dam op om wettelijke maatregelen te nemen die rashonden beschermen tegen de gevolgen van het fokken op uiterlijk in plaats van op gezondheid.

18-11-2016

Kinderen zijn vaak nauw betrokken bij de aanschaf en de verzorging van huisdieren. Om hen te leren hun dieren beter te begrijpen, ontwikkelde de Sophia-Vereeniging het Sophia HuisdierenKwartet. Aan bod komen de sociale behoeften van honden, katten, cavia’s, hamsters, paarden, vogels en konijnen.

Sophia HuisdierenKwartet

Nieuws

07-12-2016

WAALWIJK - De dierenpolitie heeft afgelopen week 18 uitgemergelde pups aangetroffen in een huis en bijbehorende schuur in Waalwijk. De dieren verkeerden in slechte gezondheid. Ze waren ondervoed en verwaarloosd.

28-11-2016

AMSTERDAM - Dierenopvangcentra in Amsterdam, Den Haag en Alphen aan den Rijn waarschuwen voor een uitbraak van een besmettelijke kattenziekte. De ziekte, die zeker voor kittens dodelijk kan zijn, is al bij diverse jonge poezen geconstateerd. Ook de Vereniging Kattenzorg Den Haag en dierenartsen in Alphen aan den Rijn luidden vorige week al de noodklok over de ziekte.

24-11-2016

BOEDEPEST – Een hond kan specifieke gebeurtenissen onthouden. Dat blijkt uit een studie van de Eötvös Loránd Universiteit in Boedapest. Onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.

22-11-2016

BREDA – 3FM dj’s Domien Verschuuren en Frank van der Lende sluiten zich eind december op in het Glazen Huis voor Serious Request. De derde bewoner van het huis is dit jaar echter wel heel bijzonder. De dj’s nemen namelijk een vier jaar oude poes mee.